lakóparkok

Kertek a lakóparkokban

Ahogy az emberek világszerte egyre több időt kezdtek otthon tölteni, világossá vált, hogy a saját zárt parkkal vagy sétáló területtel rendelkező komplexumok lakói számos komoly előnnyel rendelkeznek a többiekkel szemben. A parkfenntartás és parkosítás szférában dolgozók érzékelték a minőségi lakások vásárlóinak igényeiben bekövetkezett változást.

A zárt zöldterületek, a parkosított teraszok és kertek vagy a mesterséges tavak népszerűvé váltak, mert javítják a hétköznapi élet minőségét a lakók minden generációja számára.

Nőtt a saját park iránti igény

A világjárvány előtt a nagyvárosi területeken az új lakást vásárlók körülbelül fele tekintette a park meglétét fontos kritériumnak a potenciális otthon értékelésénél. 2020 második felében ez az arány jelentősen magasabbra emelkedett. Ugyanakkor a válaszadók jó része a lakótelep területén lévő parkot és a rendszeresen végzett parkfenntartást a modern infrastruktúra részeként szükséges feltételnek tartja.

Ez a tendencia a fővárosban a legnyilvánvalóbb. Az átfogó parkfenntartás kötelező eleme minden fővárosi komplexumnak, az elit és újonnan épült lakóparkoktól a felújítási programokban résztvevő épületekig. A park lett a városi környezet minőségének egyik mutatója.

A becslések szerint a magyarok igénye a természet „szolgáltatásait” kamatoztató parképítés iránt nagyon magas. Ez nemcsak az olyan fizikai paraméterek, mint a tiszta levegő vagy az egészséges talaj stb. miatt van így, hanem a pszichológiai tényezők miatt is. A természet pihentető és esztétikai funkciója közvetlen hatással van az emberek jólétére.

Az egészséges városi környezet érték

Nem titok, hogy a fák természetes szűrőként szolgálnak a nagyvárosi szennyeződések ellen. A túlzott szmog pedig jelentősen megrövidítheti a várható élettartamot. Ezért a parképítés során megvalósított zöldterület jó hatással van az emberi egészségre.

A városi lakókomplexumokban található parkoknak az évszakok váltakozása ellenére a lehető legtovább kell vonzónak és kényelmesnek maradniuk. A kerttervezők ezt a szempontot különös odafigyeléssel kezelik a parképítésnél, hogy a terület a lehető leghosszabb ideig szép maradjon.