fűrész

Dekopírfűrész kisokos: mi az, és hogyan kell használni?

A különféle vágások elvégzéséhez a dekopírfűrész kínálja a legjobb megoldást. Azonban, hogy milyen dekorpírfűrészt választunk és milyen feladatra, az már egy fontos döntés lehet. Cikkünkben megnézzük, hogy ennek a népszerű fűrésznek milyen változatai közül választhatunk.

Mi is az a dekopírfűrész?

Régebben leginkább az ipari területen alkalmazták, de ma már nagyon sok háztartásban és egyéni vállalkozásban is megtalálható. Azok, akik famegmunkálásra készülődnek biztosan ezzel a szerszámmal járnak a legjobban. Ha pontos vágásra és vonalvezetésre van szükség, akkor elengedhetetlen lehet a használata. A fűrészbe befogatott fűrészlap vágási iránya változtatható, de ehhez egy profi vezetősínre is szükség van. Többféle anyag vágására is használható, de a fűrészlapokat ezeknek megfelelően kell kiválasztani. A Profibarkács is írt cikket arról, hogy hogyan válassz dekopírfűrészt.

Mi alapján dönthetjük el, hogy milyen dekorpírfűrészre lehet szükségünk?

Az első mindenképpen a teljesítmény. A 400 Wattos fűrészeket leginkább barkácsolási célra javasolják, valamint a könnyebb anyagok vágásához. A 400 és 600 Watt közötti dekopírfűrészek a szélesebb faanyagok vágása esetén nyújthat segítséget, de a maximum vágási mélység nem lehet nagyobb 50 milliméternél. A 600 és 800 Watt közötti gépeket már napi használatra is választhatjuk, akár kisebb vállalkozásokhoz. A 800 Watt feletti dekorpírfűrészek már nagyon precíz vágást biztosítanak, így ezt minden anyagtípushoz használhatjuk, akár ipari célra is.

A vágási sebesség is fontos, főleg, ha vállalkozásban szeretnénk bevetni, hiszen mindegyik sebesség más és más anyagok vágásához ideális. Az 500 és 1000 fordulat közötti gépek a kerámia és az üveg felületek vágására, az 1000 és 2000 fordulat közöttiek a színesfémek és például a műanyagok vágására, míg a 2000 fordulat felettiek a tömör fa vágásához ideálisak.

Ha a fűrészlap anyagát vesszük górcső alá, amely változtatható, akkor a HCS és a CV a fa és rétegelt lemezekhez, míg a HSS a fémlemezekhez, majd a HM és a TC a keményebb anyagokhoz, mint például az acéllemezekhez lehet jó választás.

Mire figyeljünk még oda vásárlás előtt?

Törekedjünk a minőségre, hiszen így az ergonómiai és a kényelmi funkciók is górcső alá kerülnek. Ha egész nap a dekorpírfűrésszel fogunk dolgozni, akkor nagyon jó fogással kell rendelkeznie és a súlya sem elhanyagolható. A biztonság is fontos, hiszen, ha mindennap vágjuk a különféle anyagokat, akkor azt csak egy megbízható géppel érdemes megtenni. A csúszásmentes bevonat, a reteszeléssel ellátott indítókapcsoló mind-mind előnyére válhat leendő fűrészünknek. A szabályozhatóság fordulatszám kiválasztásánál fontos, illetve a penge mozgási sebességének beállításánál sem elhanyagolható. Ha mindig az adott anyaghoz tudjuk igazítani a fűrészt, akkor könnyedén el tudjuk végezni a mindennapi feladatainkat.