segítő beszélgetés

A segítő kapcsolat

Segítő szándékkal fordulni embertársaink felé jó kezdet. Valóban jól segíteni viszont nem is mindig olyan egyszerű dolog.

A valódi segítő kapcsolat hozzájárul az érintett növekedéséhez, fejlődéséhez, érettebbé válásához. Az ilyen jellegű kapcsolatot gyakran a családban találjuk meg a szülő-gyermek között, de nem ritka tanár-diák esetében sem. Manapság sokan a segítő kapcsolatért pszichológushoz fordulnak, hiszen a pszichológus szakterületéből adódóan a tanácsadó-kliens kapcsolatban hatékony támogatást nyújthat.

A segítő elfogadó attitűd a legjobb hozzáállás, ha családtagunknak, barátunknak szeretnénk segítséget nyújtani. Amennyiben sikerül a bizalmába férkőzni, valódi támogatókká válhatunk. A kommunikációs helyzetekben a közvetlenség és az őszinteség a célravezető. Amennyiben a tanácsadó megfelelő érzékenységgel reagál a kliens gondolataira, érzéseire, attitűdváltozásaira, az erős és állandóan fejlődő köteléket képezhet a felek között.

Amennyiben a segítő kapcsolat szülő-gyermek között jön létre, fontos óvatosnak lenni a segítő fél irányából érkező esetleges fenyegetettséggel (elvárásokkal), mert az védekező mechanizmusokat indít be a gyermeknél. A segítő kapcsolat sikere nagyban múlik a segítő hozzáállásán és természetesen azon, hogy a segített félnél ez hogyan csapódik le. Éppen ezért nagyon fontos az egymásra hangolódás, a kölcsönös elfogadás és bizalom.

A hatékony segítő kapcsolat jellemzői:

  • A segített érzi, hogy bízhat a segítőjében, építhet rá.
  • A segítő képes a világos, jól érthető, közvetlen és őszinte kommunikációra.
  • A segítőnek pozitív érzései vannak a segített személlyel kapcsolatban, megbecsüli őt és gondoskodást, érdeklődést mutat irányába.
  • A segítő személy elég szilárd önbecsüléssel rendelkezik ahhoz, hogy függetleníteni tudja magát a segítettjétől.
  • A segítő személyt nem zavarja a segített önállósága, nem akarja irányítani.
  • A segítő képes olyan érzékenységgel cselekedni, hogy a segített azt ne érezze fenyegetettségnek, tolakodásnak, veszélynek.

Azért nem kell megijedni, ha nem megy minden egyből gördülékenyen, amikor segítő szerepbe lépünk. Általában a segítőknek is csiszolni kell az önismeretükön a folyamat közben és ezen keresztül egyre hatékonyabbá válhatnak.

Mások életére pozitív hatással lenni nagyon szép és becsülendő dolog. A segítségnyújtás ilyen formájával viszont felelősséget is vállalunk, hiszen a segített személy nekünk lesz kiszolgáltatva. Elsődlegesen saját szándékainkat kell tisztázni, lelkünket építeni, saját elakadásainkat rendezni, hogy erőforrásainkból mások is épülhessenek.

Ha még nem érezzük felkészülten magunkat egy ilyen szerepre, akkor ajánlhatjuk a segítségre szoruló személynek, hogy pszichológus Budapest területén könnyen elérhető, időpontot pedig a pszi.hu oldalon foglalhat.