baker ciszta

Baker-ciszta kezelése

A Baker-ciszta diagnosztizálása rémisztően hangozhat, de felesleges azonnal pánikba esni. Azért, hogy jobban megértsük, mi is a Baker-ciszta és hogyan kell kezelni, először is ismerjük meg részletesebben.

Mi is az a Baker-ciszta?

Testünkben több, mint 250 hialuron nevű folyadékkal teli kis tömlő (bursa) van, amelyek az ínak alatt helyezkednek el és segítik azok csúszását, olajozását. Ez a „kenőanyag”, az ízületi folyadék (synovia) segít a mozgásban, és csökkenti az aktivitás közbeni a súrlódást az ízületek alkotói között.

A Baker-ciszta tulajdonképpen a combhajlító izom (semimembranosus) ínja alatt elhelyezkedő bursa megnagyobbodása. Akkor beszélhetünk Baker-cisztáról, ha ez a bursa kitágul és megtelik folyadékkal.

Hogyan alakul ki a Baker-ciszta?

A Baker-ciszta egy olyan térdhajlati ciszta, amely általában a térdízület valamilyen problémája miatt alakul ki.

Vagyis, ha a térdízületet trauma éri

  • valamilyen gyulladás, például artritiszek következményeképp,
  • vagy térdsérülés, például porcleválás,

akkor a tömlőkben lévő fasciacita sejtek azt érzékelik, hogy az ínak nem tudnak megfelelően működni.

A probléma kezelésére hialuront és más anyagokat kezdenek termelni, hogy a problémás rész csúszását megkönnyítsék. És egészen addig termelik a folyadékot, ameddig a térdízületnél fennáll a probléma. Ennek következtében a tömlő kitágul, megtelik folyadékkal és duzzanatot, feszülést okoz.

Mik a Baker-ciszta tünetei?

A Baker-ciszta leggyakrabban tünetmentes, ám okozhat a térdhajlatban duzzanatot, feszülést, de térdfájdalmat, ízületi merevséget és csökkent mozgástartományt is.

Súlyos esetben nehézkessé válik a járás, hisz a megdagadt ciszta irritálódik, ha teljesen nyújtva van a térd.

Kivételes esetekben a Baker-ciszta megrepedhet, ilyenkor a folyadék a lábikra régiójába szivárog, éles térdfájdalmat, duzzanatot vagy a vádli pirosodását okozva.

Hogyan kezeljük a Baker-cisztát?

Nos, a Baker-cisztát tulajdonképpen nem kezeljük, hanem megfigyeljük.

Mivel – ahogy fentebb is írtuk – a ciszta azért alakul ki, mert a térdízületben valami nincs rendben, nem is lenne értelme magát a cisztát kezelni. Hiszen ebben az esetben a tünetet kezelnénk, nem a kiváltó okot.

Ha nem magát a problémát kezeljük, a tömlőkben lévő fasciacita sejtek továbbra is azt érzékelik, hogy gond van, és rendíthetetlenül termelik a folyadékot, ezzel pedig fenntartják a Baker-ciszta fájdalmas állapotát.

baker ciszta

Hogyan történik akkor a kezelés?

Először is megvizsgáljuk a pácienst, kikérdezzük a múltját és felállítunk egy kezelési tervet. Ha azt gondoljuk, hogy egy korábbi combhajlító sérülés miatt nem tud megfelelően működni a térd, ezt a területet kezeljük. Eközben figyeljük a Baker-ciszta változásait.

Ha azt gondoljuk, hogy a síbaleset miatt megsérültek az oldalszalagok, megerősítjük őket, és közben figyeljük a cisztát.

Ha egy adott kezelés hatására a Baker-ciszta visszahúzódik, akkor két legyet ütöttünk egy csapásra, hiszen megoldottuk az alap problémát, és a Baker-cisztát is „kezeltük”.

Gyógytornával a Baker-ciszta ellen

Ahogy korábban írtuk, a térdhajlati ciszta kialakulása minden esetben egy következmény. Ha a háttérben egy akut sérülés áll, akkor sokat segíthet, ha rendszeresen – szükség esetén gyógytornásszal – átmozgatjuk a térdet/csípőt.

Amennyiben a panasz spontán jelentkezik és nem emlékszünk korábbi sérülésre, a manuálterápia lehet hatékony kezelési mód. Ezekben az esetekben a kompenzációval van dolgunk. Manuálterápiával meg tudjuk vizsgálni a bokát, a csípőízületet, vagy akár a derekat is, és ráláthatunk az esetleges kompenzációkra.

baker ciszta

 

Mikor van szükség orvosi beavatkozásra?

Előfordulhatnak olyan ízületi sérülések (például a keresztszalag szakadás), amire a manuálterapeuta sem tud hatni. Ebben az esetben orvosi segítséget kell kérni.

forrás: sherlockrehab.hu