Mi történik, ha meghibásodik az ABS kocka?

Mi történik, ha meghibásodik az ABS kocka?

Mi történik, ha meghibásodik az ABS kocka?

Az ABS kocka az autó egyik legfontosabb biztonsági berendezésében található meg, a blokkolásgátlóban. Az autó fékrendszerének hibátlan működése életeket ment, benne a blokkolásgátló. Fontos, hogy járművünket megfelelően karbantartsuk és elkerülhessünk olyan eseteket, mint az ABS kocka meghibásodása.

Mi az ABS kocka szerepe?

Az ABS kocka a már korábban említett blokkolásgátló része, ami az autó biztonságos megállításáért felelős. Könnyen elképzelhető, hogy kerültünk már mi is olyan helyzetbe, amikor bele kellett taposnunk a fékpedálba. Ilyen eseteknél lép életbe az ABS. A blokkolásgátló attól gátolaja meg a kerekeket, hogy fékezésnél hirtelen teljesen megálljanak. Ehelyett az ABS aprókat enged a kerekeken fokozatosan, így nem fog az autó megcsúszni, majd felfordulni. A helyzet nagyon hasonlít arra, amikor biciklivel szeretnénk megállni nagy sebességnél, hiszen ott is veszélyes lehet egy nagy fékezéssel megállítani a kerékpárt, inkább fokozatosan lassítjuk, hogy az irányítható maradjon és ne szaltózzunk le róla. Ilyen esetekben az autó blokkolásgátlójának működése életfontosságú tud lenni.

Hogyan működik az ABS kocka?

Az ABS kocka alap esetben engedi, hogy átáramoljon rajta a fékfolyadék, fékezéskor azonban működésbe lép egy mágneses szelep, ez pedig átvezeti a fékfolyadékot egy tartályba, így a fékkör nyomást veszíthet. Az ABS kocka így operál, ha megfelelően működik, azonban könnyedén meghibásodik.

Meghibásodott ABS kocka

Több autóé is, például a Renault ABS kocka típushibája a meghibásodása, így fontos odafigyelni rájuk. Ha az ABS kocka nem működik megfelelően az autó kipördül egy hirtelen fékezésnél, ez pedig komoly baleseteket okozhat. Általában az a probléma lép fel, hogy a lerakódott szennyeződések meggátolják a fékfolyadék fékkörhöz jutását. Lerakódott szennyeződést akkor fogunk találni az ABS kockában, ha már egy jó ideje lecserélésre szorulna, ezért érdemes rutinszerű ellenőrizést adnunk az ABS kockánknak.