öntöző

Az öntözőrendszer érték és értéket véd!

Mostanában megfigyelhetően gyakori jelenség, hogy aki öntözőrendszer telepítésre adja a fejét, annál a legfontosabb döntő tényező az volt, hogy értékbe fektessen és megvédje az értékét! És igen, a kert hatalmas érték tud lenni. A drága és szeretett dísznövényeink, a cseperedő vagy koros fáink nem csak, hogy sokba kerültek, hanem évekig vagy évtizedekig neveltük őket, amíg elérték a méretüket. Ezek a növényeink a kertben azok, amelyek árnyékolják az udvarunkat és a házunkat.

Részben vagy teljes egészében nekik köszönhetjük, hogy nyáron ablakot tudunk nyitni, mert nincs nagy hőség és kellemes klímája van a kertünknek és talán a klímát sem kell olyan gyakran használni, mert beárnyékolja a házunkat és nem forrósodik úgy fel a tetőnk. Persze mondhatjuk, hogy ezek a nagy növények nem az öntözőrendszer időnkénti felszíni öntözéséből nyerik a szükséges vizet, de ez nem teljesen van így. Idén (2022-őt írunk) látható volt, hogy mennyiféle nagy fa állva halt meg attól, hogy a talajvízszint annyira lehúzódott, hogy nem jutott számukra elegendő nedvesség. Különösen érintett fák a nyírfák és juharok voltak, de szép számban láttam platánokat és fenyőféléket is, amik nem bírták ezt a mértékű vízmegvonást és aszályt! Ugyanakkor az is megfigyelhető volt, hogy azokban a kertekben, ahol öntözőrendszer végezte a locsolást, ott minimalizálódott a kár!

Az automata locsolórendszerrel kijuttatott csapadék nem csak a természetes csapadék hiányát pótolta, hanem a levegő páratartalmát is, ami szintén erősen javította a növények túlélését! Amikor túl kevés a csapadék, akkor a növények nem csak a víz hiányában, hanem a tápanyagok hiányában is szenvednek! Egész egyszerűen nincs mivel felszívni a tápanyagot, nincs mivel keringetni és párolgással hűteni magukat! Az öntözőrendszer még az ennyire aszályos időszakban is rendkívül jól teljesített! Akár egyetlen nagy fa megóvása is többszörös nyereség, mint amennyibe egy drága öntözőrendszer kerül.

Az öntözéstechnikában kifejlesztett öntöző elemek és öntözési módszerek teljes mértékben alkalmazkodni tudnak egy kert növényzetéhez és a sajátosságaihoz. Lehet ez szórófejekkel, csepegtető csővel vagy tőöntözéssel kialakított öntözőberendezés, a kert sajátosságához alkalmazkodva alaposan és víztakarékosan fog öntözni! Földbe ásott, rejtett kialakítása révén pedig egyáltalán nem rontja esztétikailag a kert képét. Mi alapvetően a Hunter öntözőrendszer márkát preferáljuk, de a Rain Bird, a K-Rain és a Toro öntözőrendszerek alkatrészei is professzionálisak és gyakori, hogy speciális esetekben használjuk is ezen márkák termékeit.

Részletesen az automata öntözőrendszerekről az automataontozorendszeres.hu  oldalon tájékozódhatsz.