Szigetelés szendvicspanellel

Szigetelés szendvicspanellel – Egy rövid útmutató

Az otthonunkat felkészíteni a fűtési időszakra sosem késő és sosem túl korai. Szerencsére manapság már megannyi korszerű és fenntartható megoldás közül válogathatunk, mint a szendvicspanel, amivel kézben tarthatjuk a kiadásainkat az elszabaduló rezsiharcban.

De vajon hogyan segíthet egy ilyen alapvető megoldás abban, hogy energiatakarékosabb legyen az otthonunkat? Az alábbi cikkünkben egy rövid útmutatóban mutatjuk be a szendvicspanel előnyeit.

A fenntarthatóság kérdésköre

Egyre nagyobb veszélyben vagyunk, hiszen a klímaváltozás miatt nagyon sokszor szélsőséges az időjárásunk, amit sokan nehezen viselnek. Hiába tudunk behúzódni a lakásba, ha egy idő után az is felmelegszik, szigetelés pedig nincs rajta. Ilyenkor tulajdonképpen feleslegesen megy a klímaberendezés is. Fontos tehát, hogy a lehető leghamarabb gondoskodjunk az épület szigeteléséről. Az előttünk álló időszak ugyanis a háztartásokat rengeteg kihívás elé fogja állítani, főleg gazdasági szempontból. Ezek között vannak az elszálló energiaárak, a fűtési díjak, amit kivédeni nem tudunk, de spórolni sok eszközzel lehet rajtuk. Ilyen esetekben méretre vágott szendvicspaneleket érdemes használni, hiszen ezek szinte minden otthon esetében jó megoldást jelenthetnek a hatékony szigetelésre.

Az energiaárakból fakadó áremelkedésre válaszul tehát praktikus és gyors megoldás lehet szendvicspaneleket használni, amelyek már rövidtávon is éreztetik hatásukat. Természetesen évtizedekkel előre megalapozhatjuk az energiahatékonyságot, így jó hatással lesz a fűtési számlánkra is. A praktikus, gyorsan és könnyen felszerelhető anyag az egyik leggyakrabban használt szigetelő megoldás, ami nem véletlen.

Miért a szendvicspanel?

Mert ez egy háromrétegű építőelem, amit korábban hűtőkamrák, csarnokok, valamint gazdasági létesítményeknél használtak előszeretettel, így kerültek a köztudatba. Főleg olyan beruházásoknál alkalmazták, ahol fontos szempont volt a költséghatékonyság, az olcsó anyag, valamint a variálható és könnyen kivitelezhető hőszigetelés alkalmazása. Az említett előnyös tulajdonságaik miatt azonban máshol is felfigyeltek rá, a lakossági építőipar is elkezdte használni.

A szendvicspanel háztartási célú alkalmazása manapság már egyáltalán nem meglepő vagy sokkoló. Főleg újépítésű házaknál kerül elő, de természetesen jó választás lehet a régebbi épületek szigetelésénél is.

Hogyan használható?

Persze felmerülhet a kérdés, hogyan érdemes alkalmazni ezt az anyagot, ha rezsit szeretnénk csökkenteni vele. Az otthonunk, valamint a kültéri, főleg gazdasági épületeink korszerűsítésekor szóba jöhet a falaknál, a tetőszerkezetnél, valamint a födémnél egyaránt. Ebbe beletartozik a garázs, a fűthető melléképületek, a tárolók, a kültéri épülethelyiségek, ahol fűtésre vagy hűtésre van szükség. Még az sem kell, hogy megállítson bennünket, ha ezeket a területeket csak időnként használjuk, hiszen ilyenkor is bőven megéri a beruházás.

Fontos azonban, hogy minden esetben a felhasználási célnak megfelelő szigetelőtöltettel szerelt panelt válasszuk ki, ami lehet PIR, PUR, valamint ásványgyapot. Mindegyik remek szigetelő, mivel eltérő fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek, így más miatt jók egyik helyre és másikra. Ilyen például a tűzállóság, valamint a hangszigetelés.

Tényleg ennyire gazdaságos?

A szendvicspanel egy költség és idő szempontjából is gazdaságos választás, ha az otthonunk szigeteléséről van szó. Gyorsan felhelyezhető, tartós, hatékony, szinte bármilyen épület korszerűsítésére alkalmas lehet. Szóba jöhet többek között könnyűszerkezetes házaknál, mezőgazdasági célú épületeknél, teherbírásának hála pedig magasan a legjobb választás, ha szigetelő anyagról van szó.

Mivel a gyártó cégek többségében előre- és a kívánt méretre gyártott paneleket készítenek, így nincsen felesleges hulladék. Tényleg csak annyit veszünk meg belőle, amire valóban szükség van. Kényelmesen és gyorsan szerelhető, a felszerelés során minimális eszközhasználatra van szükség.

Többféle vastagsággal készül, ezáltal könnyen kiválaszthatjuk azt, ami az adott épülethez szükséges lehet. Érdemes azonban figyelembe venni a zajszigetelést is, hiszen így lesz optimális a szendvicspanellel való hőszigetelés.

Kép forrása: https://pixabay.com/hu/photos/homlokzat-szigetel%C3%A9s-lak%C3%A1s%C3%A9p%C3%ADt%C3%A9s-h%C3%A1z-1150330/